Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Welke verlichting kies je in de slaapkamer?

Verlichting is een essentieel onderdeel van elke slaapkamer. Het is belangrijk om de juiste verlichting te kiezen, zodat je kunt genieten van een comfortabele en rustgevende sfeer in je slaapkamer. Ben je op zoek naar tips over het kiezen van de juiste verlichting voor je slaapkamer? Lees dan verder om erachter te komen wat je in overweging moet nemen als je de juiste verlichting kiest.

Welke sfeer wil je creëren?

Bij het kiezen van de juiste verlichting voor je slaapkamer moet je eerst bepalen welke sfeer je hiermee wilt creëren. Als je een rustige en ontspannen sfeer in je slaapkamer wilt, dan is het verstandig om te kiezen voor verlichting met een warmere gloed. Hierbij kun je denken aan lampen die een gele of oranjeachtige kleur afgeven. Op deze manier creëer je gezelligheid en een knus gevoel. Hiermee kun je een bohemian, botanisch of landelijk interieur creëren in de slaapkamer. Als je een meer energieke sfeer wilt creëren, dan kun je kiezen voor lampen met een wit licht. Dit past goed binnen een modern en industrieel interieur.

Felheid van het licht

Als je kijkt naar de lichtsterkte, dan is het belangrijk om te weten welk effect de felheid van het lucht in de slaapkamer heeft. Een te fel licht kan de slaapkamer ongezellig maken en het kan tevens de slaapkwaliteit aantasten. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor verlichting met een matig licht. Hiermee kun je een ontspannen sfeer creëren waarin het makkelijk is om in slaap te vallen. 

Dimbare verlichting

Het is belangrijk om te weten dat je sommige verlichting kunt dimmen om de sfeer in je slaapkamer aan te passen. Dit is een geweldige manier om je slaapkamer aan te passen aan de stemming die je wilt. Hiermee kun je ervoor zorgen dat het felle licht dat je in de middag had aangedaan aangepast kan worden naar een gedimd licht zodra het gaat schemeren. 

Waarvoor heb je de verlichting precies nodig?

Tot slot is het belangrijk om te overwegen waarvoor je de verlichting nodig hebt. Dit bepaalt hoeveel verlichting je nodig hebt en dus ook hoeveel lampen. Slaap je enkel in de slaapkamer, dan heb je geen sterk licht nodig. Wil je echter voor het slapen gaan vaak nog wat lezen? Zorg er dan voor dat je een wandlamp naast je bed hangt. Dit is ook een goed plan als je een nachtkastje naast je bed hebt. Doe je in de slaapkamer jouw make-up up in plaats van bijvoorbeeld in de badkamer? In dit geval moet je ervoor zorgen dat er op de plek waarop je dit doet voldoende verlichting aanwezig hebt om te zien wat je doet. Ben je een student? Dan doe je waarschijnlijk ook vaal jouw huiswerk in jouw slaapkamer en heb je een goede wandlamp nodig of natuurlijk een bureaulamp.

Hoe groot is de kamer?

Verder heeft het formaat van de kamer invloed op hoeveel verlichting je nodig hebt. Als je een kleine slaapkamer hebt, dan heb je waarschijnlijk niet veel lampen nodig. Heb je een grotere slaapkamer die je voor meerdere doeleinden gebruikt, dan moet je mogelijk meer verlichting kopen. Dit is voornamelijk het geval als je van plan bent om gebruik te maken van kleine lampen die minder licht af kunnen geven. Houd er dus rekening mee dat een grote ruimte niet genoeg heeft aan dezelfde hoeveelheid verlichting als een kleine kamer. Je zult bij een grote slaapkamer in verhouding tot een kleine slaapkamer bijvoorbeeld één of twee wandlampjes extra moeten kopen.

Type lamp

Het volgende wat je moet overwegen bij het kiezen van de juiste verlichting voor je slaapkamer is het type lamp dat je wilt. Er zijn verschillende types verlichting waaruit je kunt kiezen. De meest populaire opties zijn lampen, plafondlampen, wandlampen en spotjes. Elk type lamp heeft zijn eigen functie, dus het is belangrijk om de juiste soorten lampen uit te kiezen. Zo is een staande lamp vaak alleen relevant om te plaatsen in een zithoek in de slaapkamer. Bij het uitkiezen van verlichting voor aan het plafond is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte van het plafond. Een laag plafond zal namelijk nog lager lijken op het moment dat je hier een laaghangende kroonluchter aan bevestigd. Heb je een laag plafond, kies dan voor een model dat dicht tegen het plafond aan bevestigd kan worden of plafondspotjes.

Duurzaamheid

Het meest duurzame type verlichting is LED-verlichting. Deze verlichting is zeer energie-efficiënt en heeft een lange levensduur, wat betekent dat je minder vaak nieuwe verlichting hoeft te kopen. Het minst duurzame type verlichting zijn gloeilampen. Ze zijn energie-inefficiënt en hebben een korte levensduur, wat betekent dat je dus frequent nieuwe verlichting moet kopen.