Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wat is een botanisch interieur en hoe maak je het?

Botanisch interieur is een stijl die de laatste jaren steeds populairder wordt. Het is een stijl die gebaseerd is op de natuur, waarbij planten en andere natuurlijke elementen centraal staan. Deze trend brengt kleur, leven en een gevoel van sereniteit in je huis, en biedt je de mogelijkheid om je eigen unieke stijl te creëren. Bovendien hebben planten een positieve invloed op de luchtkwaliteit. Maar hoe creëer je een botanisch interieur in een woonruimte?

Door het samenstellen van een botanisch interieur kun je de natuur naar binnen halen. Op deze manier kun je een gedeelte van het huis in een soort binnentuin omvormen. Maar hoe stel je een botanisch interieur samen om dit effect te bereiken? In deze tekst zullen we je tips geven over hoe je een botanisch interieur kunt creëren, en wat je hierbij allemaal in acht moet nemen.

Wat is een botanisch interieur?

Botanisch interieur is een stijl die gebaseerd is op de natuur. De kenmerken van een botanisch interieur zijn frisse, natuurlijke accenten, zoals kamerplanten, bloeiende bloemen, groene bladeren en aardse tinten. Met deze elementen wordt het interieur van je huis een tuin, waardoor je rust en vrede ervaart. De kleuren zijn meestal zacht, met licht groen, beige en wit als basis. Maar je kunt ook kiezen voor meer kleurrijke ontwerpen, zoals geel, rood en blauw.

Hoe stel je een botanisch interieur samen?

Wil je graag een botanisch interieur creëren in één van jouw woonruimtes, zoals bijvoorbeeld de woonkamer of jouw eigen slaapkamer? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat het een mooi geheel wordt. 

Kies de juiste planten

Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste planten kiest, die bij je interieur passen. Kies voor grote kamerplanten met unieke bladeren die je interieur aankleden en verrijken, zoals een monstera, een varen of een ficus. Daarbij kun je kiezen voor kleine planten om het geheel mee aan te vullen, zoals vetplantjes en mini-cactussen.  

Koop de juiste accessoires

Ten tweede is het belangrijk om de juiste accessoires te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor aardse kleuren, zoals beige, groen en bruin. Je kunt ook accessoires kiezen met natuurlijke elementen, zoals bamboe, rotan of hout. Denk ook aan andere items die je interieur kleur geven, zoals kussens, spiegels, kunstwerken en lampen.

Pas de juiste verlichting toe

Als je een botanisch interieur wilt samenstellen, is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de juiste lichteffecten. Kies voor warm, gedimd licht dat een sfeer van rust en ontspanning creëert. Vermijd ook fel licht, omdat dit de sfeer kan verstoren.

Selecteer de juiste texturen

Vervolgens moet je ook rekening houden met de texturen in je botanisch interieur. Kies bijvoorbeeld voor kussens met verschillende texturen, zoals wol, katoen of leer. Je kunt ook andere materialen gebruiken, zoals bamboe, rotan of hout.

Bepaal de juiste kleurcombinaties

Tot slot is het belangrijk om de juiste kleuren te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van zachte en donkere groene tinten, beige en wit. Maar je kunt ook kleurrijke accenten toevoegen. Goud, geel en blauw zijn veelvoorkomende mogelijkheden. Dit geeft je interieur meer kleur en leven.

Als je al deze elementen combineert, kun je een unieke botanische stijl creëren. Zo kun je de natuur naar binnen halen, en je huis in een tuin omvormen. Met een botanisch interieur creëer je een sfeer van rust en vrede, waardoor je een rustgevend en welkom gevoel ervaart.