Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe kun je het washok efficiënt én stijlvol inrichten?

Het washok is een van de meest onderschatte ruimtes in een huis. Het is een plek voor het opbergen en wassen voor vuile kleding, die vaak wordt overgeslagen met het opknappen van een huis. Dit betekent dat het vaak een lelijke ruimte is die we het liefst alleen opendoen op het moment dat het nodig is. Hoe kun je hier verandering inbrengen, zodat ook het washok een ruimte is binnen jouw huis om trots op te zijn?

Als je op zoek bent naar een manier om je washok stijlvol en georganiseerd te maken, dan is dit de blog voor jou. Hier leggen we uit hoe je het washok een geheel nieuwe look kunt geven, waardoor het een stijlvolle en functionele ruimte wordt waar je trots op kunt zijn. Door onze tips te volgen verberg je deze ruimte straks niet meer voor jouw gasten tijdens een rondleiding van jouw huis.

Kies de juiste indeling

Vaak is het washok rommelig. Het kiezen van de juiste indeling is daarom de beste manier om het washok op te knappen. Zorg ervoor dat je een goed overzicht hebt van wat erin past en wat niet. Het washok op een efficiënte manier indelen begint met het kopen van de juiste wasmachinemeubels. 

Wasmachine- en wasdrogerkasten

Wasmachinekasten staan ook wel bekend onder de term wasmachine ombouw. Heb je enkel een wasmachine en geen droogtrommel? Dan kun je kiezen voor een enkele wasmachinekast. Je kunt kiezen voor een open wasmachinekast of een wasmachinekast met deurtjes. Een wasmachine ombouw met deurtjes is beter in staat om geluid tegen te houden. Daarnaast zijn er ook dubbele kasten verkrijgbaar, welke wasmachine- en wasdrogerkasten worden genoemd. Afhankelijk van de hoogte van het washok kun je kiezen voor een verticale wasmachine- en drogerkast waarbij de machines bovenop elkaar staan, gescheiden door een plank. Je kunt ook kiezen voor een exemplaar waarbij de machines naast elkaar staan. 

Wasmachinemeubelen met opbergruimte

Bovendien zijn er wasmachinemeubelen te koop met extra opbergruimte. Denk hierbij aan wasmachinekasten met een kastje aan de onder-, boven-, of zijkant. Ook zijn er wasmachinemeubels verkrijgbaar met een uittrekplateau waarop je eenvoudig een wasmand even kunt neerzetten of kleding kunt vouwen. 

Wasmachineverhogers

Wil je de machines niet per se uit het zicht hebben, maar wil je wel genieten van de voordelen van extra opbergruimte en geluidsvermindering? Kies dan voor een simpele wasmachineverhoger met lades. De meeste wasmachine- en wasdrogerkasten zowel als verhogers zijn voorzien van een lekbak om lekkages tegen te gaan.

Creëer extra opbergruimte

Heb je gekozen voor een simpele wasmachine- en droger ombouw zonder extra opbergruimte? Koop dan een aantal goedkope, kleine kastjes om je wasgoed in op te bergen. Je kunt ook planken ophangen om wasverzachter, wasmiddel en andere wasbenodigdheden op te bergen. Daarnaast kun je een horizontale kapstok aan de deur van het washok bevestigen om hier vuile was zoals handdoeken en gastendoekjes aan te verzamelen.

Kies voor de juiste accessoires

Het toevoegen van decoratieve elementen is een geweldige manier om je washok een stijlvolle make-over te geven. Begin met de achtergrond en kies een mooie kleur verf uit of een aantrekkelijk behang. Vervolgens kun je wanddecoraties toevoegen, zoals schilderijen, posters of fotolijsten. Heb je geen ruimte voor stijlvolle kasten ter opbergruime, dan kun je tevens gebruik maken van kleurrijke wasmanden om je wasgoed in op te bergen. 

Kleuren en stijlen

Kleuren spelen een belangrijke rol bij het creëren van een stijlvol washok. Om een modern washok te creëren kies je neutrale kleuren zoals wit, grijs of beige voor de muren. Voeg op een leuke manier wat kleur toe met accessoires, zoals gekleurde wasmanden. Je kunt ook een kleurrijke kapstok toevoegen om meer kleur aan de ruimte toe te voegen. Uiteraard hoeft een washok niet in de moderne stijl te worden ingericht. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een washok met een botanisch interieur door een behang vol met groene bladeren aan de muur op te hangen en hier een aantal gouden accessoires aan toe te voegen. Kortom: jouw washok kan alles worden wat je zelf maar wilt!

Kies de beste verlichting

Verlichting is een andere goede manier om je washok stijlvol te maken. Vaak zijn washokken donker en ogen ze hierdoor enorm koud, saai en ongezellig.  Zorg ervoor dat het washok is voorzien van goede verlichting, zodat de ruimte helder oogt en je alles goed kunt zien. Je kunt kiezen voor een kleine plafondlamp, of juist een paar spotjes. Als het washok een lage ruimte betreft, bieden spotjes een uitstekende oplossing waardoor de ruimte niet kleiner zal lijken.