Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tips bij het kiezen van de juiste zonwering voor jouw slaapkamer

De zon is een prachtige bron van natuurlijk licht en vitamine D, maar soms kan het ook een bron van ergernis zijn. Wanneer de zon in de vroege ochtend recht via het raam in jouw slaapkamer schijnt, kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen of om te blijven slapen. Hoe kun je nu het beste ervoor zorgen dat de zonnestralen je niet wakker maken?

Er zijn gelukkig verscheidene manieren om dit probleem op te lossen, waarvan het gebruik van zonwering in je slaapkamer het meest praktisch is. Maar hoe kies je nu het beste type zonwering voor jouw kamer dat de felle zonnestralen buiten kan houden? In deze blog bespreken we daarom enkele tips over waar je op moet letten bij het maken van een keuze voor de zonwering in jouw slaapkamer, zowel als de verschillende types waar je uit kunt kiezen. 

Budget

Ten eerste is het belangrijk om te overwegen hoeveel geld je wilt uitgeven. Zonwering is verkrijgbaar in een brede prijsklasse, dus je moet natuurlijk jouw budget in gedachten houden bij het maken van een keuze. Houd er wel rekening mee dat goedkopere producten vaak van mindere kwaliteit zijn dan duurdere producten. Het kan dus de moeite waard zijn om wat extra geld uit te geven voor een product dat meer licht tegenhoudt en langer mee gaat.

Hoeveel licht wil je doorlaten?

Ten tweede is het belangrijk om te overwegen hoeveel licht je wilt blokkeren. Sommige zonwering is bedoeld om een beetje licht te laten door, terwijl andere producten bedoeld zijn om het licht volledig te blokkeren. Als je graag een donkere slaapkamer hebt, zou je een product met een hogere verduisteringsgraad moeten kiezen. Een verduisterend gordijn houdt een gedeelte van het licht buiten, terwijl een black-out gordijn al het licht tegenhoudt.

Privacy

Ten derde is het belangrijk om te overwegen hoeveel privacy je wilt hebben. Sommige zonwering is transparant, waardoor anderen van buitenaf je kunnen zien wanneer je achter het raam staat. Andere producten kunnen je volledig afschermen van het zicht van buitenaf. Als jouw privacy een belangrijke rol speelt, moet je een product kiezen dat je volledig afschermt. 

Kies een type zonwering

Ten vierde, overweeg het type van de zonwering die je wilt gebruiken. Dit is afhankelijk van of je de zon van binnenuit wilt blokkeren of van buitenaf. Er zijn dus om te beginnen grofweg twee typen zonwering verkrijgbaar: binnenraamzonwering welke aan de binnenzijde van het raam wordt geplaatst en buitenraamzonwering welke aan de buitenzijde van het raam geplaatst wordt. Voor welk type je kiest, is afhankelijk van aan welke kant het raam opengaat. 

Binnenraamzonwering en buitenraamzonwering

Gaat het raam naar de binnenkant toe open en wil je het raam met de zonwering naar beneden kunnen openen om frisse lucht binnen te laten, maar geen zonnestralen? Kies dan voor zonwering welke aan de buitenkant zit. Gaat het raam naar buiten open? Dan is buitenraamzonwering geen optie en kies je dus het beste voor een mooie binnenraamzonwering. 

Uiteraard kun je ervoor kiezen om zonwering aan beide kanten te plaatsen. Hiervoor wordt vaak gekozen in het geval van ramen die naar de binnenkant openen. Vaak vinden mensen het er kaal uitzien om geen gordijn te zien hangen, dus kiezen ze voor een gordijnen van dunne materialen die veel licht doorlaten voor de sier. Hiermee creëer je de mogelijkheid om privacy te creëren in de slaapkamer zonder het middels de buitenraamzonwering meteen volledig te verduisteren. Buitenraamzonwering vergt elektriciteit, zodat je het van de binnenkant kunt regelen. Binnenraamzonwering wordt in veruit de meeste gevallen met de hand bediend.

Verschillende modellen binnen- en buitenraamzonwering

Op het gebied van binnenraamzonwering zijn er verschillende modellen om uit te kiezen. Dit zijn onder andere rolgordijnen en vouwgordijnen, zowel als plisségordijnen en paneelgordijnen. Verder kun je kiezen uit indoor screens en binnenluiken, zowel als verticale lamellen. Ook wanneer je op zoek bent naar buitenraamzonwering is er een brede verscheidenheid van opties om uit te kiezen. Je kunt in dit geval kiezen uit schuifpanelen en buitenluiken, rolluiken en buitenjaloezieën, lamelzonwering en outdoor screens, zowel als uitvalschermen. Heeft jouw slaapkamer een schuin dak? Kies dan specifiek voor een dakvenster zonwering.

Overweeg de stijl

Ten vijfde, overweeg je de stijl van de zonwering. Er zijn vele verschillende stijlen van zonwering beschikbaar, van strak en modern tot traditioneel en landelijk. Kies een stijl die bij je interieur past en die aansluit bij jouw persoonlijke smaak. Bepaal dus van tevoren of de zonwering enkel functioneel wordt ingezet en dus heel neutraal mag zijn, of dat het tevens een decoratieve functie moet hebben.

Installeren

Tot slot, let op de installatie van de zonwering. Sommige producten zijn eenvoudig te installeren, terwijl andere producten door een professional geïnstalleerd moeten worden. Hier zullen extra kosten bij van toepassing zijn. Houd hier rekening mee als je op zoek bent naar zonwering die je zelf kunt installeren om hier kosten op te besparen.