Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tips bij het bepalen welke woonstijl het beste bij jou past

Wanneer je een nieuwe woning gaat betrekken of je huidige huis gaat verbouwen, is het belangrijk om te bepalen welke woonstijl het beste bij jou past. Er zijn tal van verschillende stijlen waaruit je kunt kiezen, van landelijk tot modern en van klassiek tot industrieel. De stijl waarvoor je kiest heeft een grote invloed op de sfeer die je het huis of de specifieke kamer meegeeft. Bovendien is het kiezen van nieuwe meubelen en decoraties vaak duur en kun je dus niet eenvoudig jouw keuze veranderen. Hoe kies je nu een woonstijl die bij je past?

Een woonstijl is niet zomaar aan te passen, zonder dat je hiervoor moet renoveren. Bovendien moet je hiervoor een hoop nieuwe spullen aanschaffen in een nieuwe stijl. Het kiezen van de juiste woonstijl is dus van groot belang. Echter kan het lastig zijn om een keuze te maken, vooral wanneer er zoveel van afhangt.  In dit artikel geven we je daarom een aantal tips om eenvoudig de woonstijl te vinden die het beste bij jou past.

Welke sfeer wil je creëren in huis of in de kamer?

Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat een woonstijl niet alleen gaat over de inrichting van je huis, maar ook over de sfeer die je in je huis wilt creëren. Bedenk dus goed wat voor sfeer jij wilt uitstralen en welke emoties je wilt opwekken bij jezelf en bij anderen. Wil je een rustige en serene sfeer creëren? Of juist een energieke en levendige sfeer? Of kies je liever voor een woonstijl met een neutraal en kalmerend uiterlijk? Als je dit weet kun je opzoeken welke woonstijl het beste in staat is om de gewenste sfeer uit te beelden.

Wat voor soort elementen spreken je aan?

Ten tweede is het belangrijk om te bepalen of het kiezen van één specifieke woonstijl wel voor jou is weggelegd. Dit kun je doen door te bekijken welke elementen van verschillende woonstijlen je aanspreken. Sommige mensen zijn nu eenmaal geen liefhebber van álle elementen van een bepaalde woonstijl. Zo kun je bijvoorbeeld de kleuren van de moderne stijl wel mooi vinden, maar minder weg zijn van de strakke lijnen die hier onderdeel van uitmaken. Of je kunt juist wel van de strakke lijnen houden, maar de minimalistische aanpak van een moderne stijl met weinig toeters en bellen , zoals opvallende accessoires, niet aantrekkelijk vinden. Door te bekijken welke elementen van verschillende stijlen je wel of niet aanspreken, kies je voor een eclectisch interieur. 

Creëer een moodboard

Om de gekozen elementen uit de woonstijlen die je aanspreken op een leuke manier vast te leggen, kun je gebruik maken van een moodboard. Je begint met een aantal interieurtijdschriften aanschaffen en het eruit knippen van plaatjes die je mooi vindt. Vervolgens verzamel je alle knipsels bij elkaar en plak je deze op één vel. Op deze manier kun je bepalen of het eindresultaat begint te lijken op één van de woonstijlen waar je uit kunt kiezen. 

Overweeg je eigen voorkeuren en interesses

Ten derde is het belangrijk om je persoonlijke voorkeuren en interesses in de aankleding van je huis mee te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld één of meer lievelingskleuren hebben, een grote verzamelaar zijn van antiek, of juist van moderne kunst. Door deze elementen in je huis op te nemen, creëer je een huis dat echt bij jou past en voelt als jouw thuis. Het is immers geen showroom die bedoeld is om te tonen aan anderen, het is de plek waar jij het meeste van jouw tijd doorbrengt. Je moet je daarom beseffen dat jouw geluk het belangrijkst is.