Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Moeite met in slaap vallen? Zo creëer je een slaapkamer waar je makkelijk in slaap valt.

Slapen is een van de meest fundamentele behoeften van ons als mens. Het is een tijd waarin je lichaam en geest kunnen herstellen van de vermoeidheid die de dag heeft veroorzaakt. Maar als je moeite hebt om in slaap te vallen, kan dat een grote bron van stress en frustratie worden. De inrichting van jouw slaapkamer kan invloed hebben op jouw vermogen om snel in slaap te vallen. Hoe kun je nu de slaapkamer het beste inrichten voor een goede nachtrust?

Gelukkig is er veel dat je kunt doen om van jouw slaapkamer een rustige, comfortabele en ontspannen omgeving te maken. Er zijn een aantal dingen die je kunt veranderen in jouw slaapkamer die je kunnen helpen bij het makkelijker in slaap vallen. In dit artikel zullen we bespreken welke dit zijn, zodat je minder moeite ervaart met in slaap vallen.

Wat kan ervoor zorgen dat je moeite hebt met in slaap vallen?

Er zijn verscheidene factoren die kunnen bijdragen aan moeite hebben met in slaap vallen. Om te beginnen is dit de temperatuur. Als je het te heet of te koud hebt, zul je moeilijker in slaap komen. Ook een onrustige, onopgeruimde slaapkamer heeft een negatieve invloed op jouw slaap zowel als het kiezen van de verkeerde verlichting. Bovendien kan op een slecht matras slapen voor problemen zorgen. Hieronder zullen we in het kort bespreken hoe je elk van deze problemen eenvoudig kunt oplossen.

Zorg dat de slaapkamer de juiste temperatuur heeft

Tijdens het slapen mag de slaapkamer niet te warm zijn of te koud. De wetenschap heeft bepaalt dat de ideale temperatuur voor de slaapkamer tussen de 16 en 18 graden moet liggen. Echter moet je hierbij wel rekening houden met het type beddengoed waar je gebruik van maakt. Als je slaapt met dikke dekens, dan zal de temperatuur van de kamer minder hoog hoeven te zijn. In dit geval mag het tussen de 12 en 17 graden liggen. Slaap je echter met zeer dunne dekens, dan zul je eerder de behoefte hebben aan een temperatuur van 18 graden. 

Lig je wel op het juiste matras?

Door op het verkeerde matras te slapen zul je te maken krijgen met een slechte nachtrust. Een goedkoop matras zal geheid problemen opleveren. Kies dus voor een matras met ergonomische eigenschappen. Het kiezen van het juiste type matras is gedeeltelijk afhankelijk van jouw eigen voorkeuren en lichamelijke situatie, dus doe van tevoren goed jouw onderzoek. Veel aanbieders van matrassen geven je tegenwoordig professioneel advies bij de aankoop van een nieuw matras. Daarnaast krijg je vaak de optie om een matras voor een bepaalde tijd uit te proberen, waarna je het gratis binnen de bedenktijd kunt retourneren. Dit maakt het eenvoudig om te experimenteren. Maak hier zeker gebruik van!

Geef de ruimte rustgevende kleuren

Het kiezen van de juiste kleuren voor in de slaapkamer kan een belangrijke bijdrage leveren aan een goede nachtrust. Kleuren zoals blauw, groen en oranje geven de slaapkamer een kalmerend, ontspannen en rustgevend gevoel. Ook neutrale kleuren zoals beige kunnen helpen om een rustige omgeving te creëren. Het is belangrijk om een kleur te kiezen die je aanspreekt, maar ook een kleur die je kunt combineren met andere tinten en patronen.

De juiste verlichting

De juiste verlichting heeft een belangrijke invloed op de kwaliteit van jouw slaap. Zorg er daarom voor dat je verlichting gebruikt die net te fel is en beschikt over een gele of oranje tint. Daarnaast kun je het beste kiezen voor verlichting die je kunt dimmen, naarmate het begint te schemeren buiten. Je kunt echter ook ervoor kiezen om te kiezen voor lampen waarvan de verlichting van kleur kan veranderen. Zo hebben neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut bewezen dat rood licht je kan helpen om slaperig te worden.

Houd de omgeving opgeruimd

Een rommelige omgeving zorgt voor een rommelig hoofd. Als je tegen rommel aankijkt dan zal dit je dwars zitten. Zorg er daarom voor dat je voldoende opbergruimte hebt in de slaapkamer om al jouw spullen netjes in op te bergen. Dit verlicht het gespannen gevoel dat een onopgeruimde slaapkamer kan opleveren en zo jou vermogen om in slaap te vallen remt. Plaats dus voldoende opbergruimte beschikbaar hebt in de vorm van een kledingkast en opbergkasten, zoals bijvoorbeeld ook slaapkamerkasten en ladekasten.