Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maak van jouw tuin een beter plek voor insecten

Steeds meer mensen zijn bezig met hun tuin een betere plek maken voor dieren en insecten om te wonen en eten te vinden. Dit is namelijk belangrijk voor het onderhouden van het ecosysteem. Hierbij zijn voornamelijk bijen belangrijk. Maar hoe kun je van jouw tuin een fijne plek maken voor insecten en dieren zoals vogels en egels?

Met de juiste producten voor in de tuin kun je een plek creëren waar deze en andere beestjes zich thuis voelen. Door je tuin aan te passen aan de behoeften van dieren en insecten, kun je een prachtige oase van groen en leven maken. In dit artikel bespreken we verscheidene tuintips geven waarmee je de tuin kunt transformeren in een betere plek voor dieren en insecten.

Bloemen, planten en heggen

Om een fijne omgeving te creëren voor insecten zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes heb je een verscheidenheid van bloemen en planten nodig. Daarbij verschuilen veel diersoorten zich graag in dichte heggen en struiken. Heggen bieden bijvoorbeeld bescherming voor talloze dieren, waaronder vogels en egels. Hier kunnen ze buiten het zicht van roofdieren blijven, zoals vossen en helaas voornamelijk katten. Bovendien zijn er allerlei struiken en heggen met bessen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het dieet van verscheidene vogels. 

Zoek dus voordat je nieuwe planten voor in de tuin gaat aanschaffen op welke soorten bloemen, planten en heggen voordelig zijn voor insecten en andere dieren. Tegenwoordig kun je vaak op het label van planten aflezen welke diersoorten profiteren, zoals specifieke planten voor bijen en planten voor vlinders. Kies dus voor een ruime variatie, zodat je bijvoorbeeld niet alleen planten kiest waar maar één soort van kan profiteren. 

Insectenhotels

Insectenhotels zijn een must voor elke tuin die een aangename plek moet zijn voor dieren en insecten. He tis een geweldige manier om de verscheidenheid aan insecten en andere kleine dieren in je tuin te vergroten. Ze bieden een veilig en droog onderkomen, zodat insecten beter de kans krijgen om hun populaties kunnen vergroten. Insectenhotels kunnen worden gebruikt voor veel verschillende soorten insecten. Denk hierbij aan hotels voor bijenhotels en vlinderkasten, maar ook insectenhotels voor lieveheersbeestjes. 

Vogelpotten, voederhuisjes en vogelbadjes

Vogelpotten en vogelbadjes maken van de tuin een fijnere omgeving voor allerlei vogelsoorten. Ze zorgen ervoor dat vogels naar je tuin komen om onderdak en een broedplaatsvoedsel, zowel als voedsel en water te zoeken. Voederhuisjes voor vogels zijn een geweldige manier om voedsel te bieden aan de vogels in je tuin. Hiermee kun je vogels voedsel aanbieden in de vorm van noten, zaden en ander voedsel. Vervolgens heb je ook één of meer vogelbadjes nodig. Deze bieden een veilige plek voor vogels om te drinken en te baden.

Eekhoorn voederhuisje

Woon je in een bosachtige omgeving? Dan zul je, afhankelijk van het type bomen waarmee je te maken hebt, waarschijnlijk eekhoorns in de buurt vinden. Alhoewel eekhoorns geen bedreigde diersoort zijn, is het wel leuk om ze van een afstandje te bekijken. Bevestig daarom een eekhoorn voederhuisje aan één van de bomen in je tuin en geniet van het uitzicht.

Uilenkast

Een uilenkast wordt speciaal ontwikkeld voor uilen. Voor iedere soort uil is er een uilenkast te vinden waar deze zich het beste in thuis voelt. Het wordt steeds lastiger voor uilen om een broedplaats te vinden. Dit is gebeurd als gevolg van de verstedelijking, waardoor er maar weinig bossen overblijven.  Met het plaatsen van een uilenkast help je met het oplossen van een groot probleem voor de uilen in jouw omgeving. 

Vleermuizenpotten

Vleermuizen maken nooit hun eigen verblijfplaats om in te schuilen, slapen en voortplanten. Ze zijn volledig afhankelijk van het vinden van bestaande kieren en gaten in bomen en gebouwen om veilig in weg te kruipen. Doordat gebouwen steeds vaker goed worden geïsoleerd, blijven er steeds minder makkelijk toegankelijke plaatsen over. Door een vleermuispot of vleermuiskast op te hangen kun je eenvoudig jouw lokale vleermuizen een handje helpen.

Egelhuizen, egelpoorten en voeder- en drinkschalen voor egels

Egels zijn nuttige dieren die je helpen bij het bestrijden van schadelijke insecten en slakken in de tuin. Ze kunnen echter steeds moeilijker overleven in moderne dorpen en steden. Het vinden van schuilplekken is veel lastiger geworden, maar ook het vinden van voedsel en water. Wanneer een egel ondervoed is kunnen zij niet in winterslaap gaan, hetgeen ernstige gevolgen kan hebben. Om te beginnen heb je dus een egelhuis nodig om onderdak aan egels te bieden. Wil je de egels bijvoeren, zet dan een voeder- en drinkschaal voor egels neer waar ze makkelijk bij kunnen. Is jouw tuin afgescheiden van die van jouw buurman door middel van een hek die tot op de grond komt? Overweeg dan een egelpoort in het hek te plaatsen, zodat de egel zich eenvoudig van tuin naar tuin kan verplaatsen.