Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe kun je groene aanslag op tuinmeubels voorkomen en schoonmaken?

Groene aanslag, ook wel algen of mossen genoemd, kan worden veroorzaakt door vochtige omstandigheden en de aanwezigheid van licht. Het laatste is vooral een probleem in de herfst en wintermaanden, wanneer het weer vaak glad en nat is. Groene aanslag op tuinmeubels is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Hoe kun je de vorming van groene aanslag op jouw tuinmeubelen voorkomen en schoonmaken?

Groene aanslag kan zich eenvoudig ophopen op tuinmeubelen van elk soort materiaal, zoals ook houten tuinmeubelen, kunststof tuinmeubelen, metalen tuinmeubelen en aluminium tuinmeubelen. Als je het probleem niet aanpakt, kan het steeds erger worden en kan het er vies uit gaan zien. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om groene aanslag op jouw tuinmeubels schoon te maken en het zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat voor soort materiaal wil je reinigen?

De eerste stap in het verwijderen van groene aanslag is het identificeren van het soort tuinmeubel dat je wilt reinigen. Sommige materialen, zoals hout, zijn gevoeliger voor schade dan andere, zoals metaal. Dit is belangrijk om te weten omdat het bepaalt welke reinigingsmethode je moet gebruiken.

Tuinmeubels van hout reinigen

Als je tuinmeubels van hout zijn, is het aan te raden om een milde oplossing van afwasmiddel en warm water te gebruiken. Meng een paar druppels afwasmiddel in een emmer met warm water, en gebruik een zachte borstel of doek om de groene aanslag van de tuinmeubels te schrobben. Spoel de meubels vervolgens af met schoon water en droog ze af met een schone doek of een zachte borstel.

Zo voorkom je groene aanslag op houten tuinmeubelen

In het geval van houten tuinmeubelen is een groene aanslag makkelijk te voorkomen. Je kunt houten tuinmeubelen namelijk voorzien van een impregneermiddel voor hout. Door het hout van de tuinmeubelen te impregneren zijn deze beter in staat om water af te stoten, hetgeen de oorzaak is van het ontstaan van de groene aanslag. Je moet deze behandeling minstens iedere één of twee jaar herhalen, zodat het effectief blijft.

Tuinmeubels van staal of aluminium schoonmaken

Als je tuinmeubels van staal of aluminium gemaakt zijn, kun je een oplossing van witte azijn en water gebruiken. Meng één deel azijn met één deel water, en gebruik een zachte borstel of doek om de groene aanslag van de tuinmeubels te schrobben. Spoel de meubels vervolgens af met schoon water en droog ze af met een schone doek of een zachte borstel.

Zo voorkom je groene aanslag op metalen tuinmeubelen

Het is ook aan te raden om preventieve maatregelen te treffen om groene aanslag te voorkomen. Dit omvat het regelmatig schoonmaken van je tuinmeubels en het plaatsen van een afdekzeil of beschermhoes over de meubels op het moment dat je ze niet gebruikt. Dit voorkomt dat vocht, vuil en andere stoffen zich op de meubels ophopen, waardoor groene aanslag minder waarschijnlijk is. In de herfst en winter wanneer de tuinmeubels buiten gebruik zijn moet je gedurende deze hele periodes deze afdekken. Echter moet dit ook in de lente en zomer tijdens een onweersbui. Op deze manier spat er geen zand op de tuinmeubelen die je hierna weer moet verwijderen.

Specialistische producten

Een andere manier om groene aanslag te verwijderen is door het gebruik van commerciële reinigingsproducten die speciaal zijn ontworpen voor het verwijderen van groene aanslag. Deze worden ook wel groene aanslagreinigers genoemd en zijn gemakkelijk te gebruiken. Ze verwijderen snel en efficiënt groene aanslag. Lees de gebruiksaanwijzingen op de verpakking zorgvuldig door voordat je het product aanbrengt, en volg de aanwijzingen op de verpakking voor het beste resultaat.